18 Şubat 2012

hong kong

yazıya başlamadan önce haritalar üzerinden bazı şeyleri belirtmeliyim; yukarıdaki haritada "Cheung Chau" adası hariç her yere metroyla gittik! Hong Kong ulaşım konusunda gerçekten kendini aşmış.  Mesela alttaki haritada görünen Çin'e ait "Macau"ya ise   "Kowloon" yazan yerin kıyısından hızlı feribotla 1 saatte gidiveriyorsunuz. İnanılmaz! Yazıya başlamadan önce tavsiyem şudur ki kesinlikle ve kesinlikle kendi imkanlarınızla gidin, tura falan bulaşmayın. kolay ülke, tur gereksiz.




hong kong yarim ada, bir buyuk ada ve bir cok kucuk adadan olusan bir ulke. kimi islerinde bagimsiz kimi islerinde cine bagli. hava limani chip lap kok denen adada. bir adaya inmek gercekten cok guzel bir duygu. yolculuk istanbuldan yaklasik 11 saat suruyor. zamani ise istanbuldan 6 saat ileride. artik hesaplamayi siz yapin:)

sehirdeki metro sistemi muthis, chek lapkok adasindan lantau adasina;
lantau'dan kowloon'a; kowloon'dan hong kong adasina (bu adaya genelde central deniyor) metroyla siip diye gerek yer altindan gerek okyanus altindan ulasiveriyorsunuz.

metro en cok kullandigimiz ulasim. bazi tapinaklara taksi kullanmamiz ve centrala gecerken tekne kullanmamiz disinda..
hongkongda 11 gun gecirdik. buraya yazarken neyi nasil gruplandiracagimi bilemedigimden gunlerin icinde bolum bolum anlatmak kolayima geliyor.

1. gun: aksamustu 4 gibi orada olup anca otele yerlestigimizden kowloonda vakit gecirdik. kowloonun en unlu caddesi nathan caddesi.nathan'da genelde bufe tarzi restoranlar , alisveris merkezleri var. hongkong hakkindaki en buyuk tavsiyelerimden birisi tuvaletler restoranlarda kotu alisveris merkezlerinde cillop gibi. ayrica alisveris merkezlerindeki sushi restoranlar, dim sum kitchenlarda harika. neden bilmiyorum nathan uzerinde guzel bir restoran bulamadim, siz de vakit kaybetmeyin derim. iste nathandan goruntuler











2.gun: hongkong adasinda yani centralda vakit gecirmek istedik. bir meydanda yuzlerce filipinli kadinlari cimende, kaldirimda yerlerde yer icerken sohbet ederken gorduk. sonra ogrendigimize gore filipinli kadinlar hongkonga evlerde calismak icin geliyor. cocuk bakiyor ev islerine yardim ediyorlar pazarlari ise calismayip disarida bulusup sohbet ediyorlar. hepsi cok guleryuzlu ve sevimli.
daha sonra hongkong parkina gittik daha once internetten aratirdigimiza gore bu parkta cay muzesi ve cay seramonisi yapilan guzel bir cay evi var.

cay evinin adi Lock Chau Tea House . Cay evinin dokusu gercekten etkileyici. randevuyla gidiliyormus bilginiz olsun. biz sansimiza yer bulabildik. cayin yaninda dim sumlardan siparis etmeyi unutmayin..

Aksamustu kowloona dondugumuzde hedefimiz flower bazaar, ladies bazaar ve birds bazaardi. ucune de yuruyerek gidebilirsiniz. ladies bazaarda cesit cesit kiyafet ve elektronik magazalari, flower bazaarda adi ustunde mis gibi kokan cicekler var. birds bazaar da tahmin edebileceginiz uzere kuslarla dolu. kuslar ve kuslarla ilgili ekipmanlar satiliyor..






3.gun: soho diye bir yer varmis gidelim mi diye dusunurken gittik ve agzimiz kulaklarimiza vardi! soho centralda. oteller ise genelde kowloon ya da mongkong da yani yarim adada. yarim adadan hong kong adasina yani centrale ister metroyla ister vapurun kucukleriyle ya da motor diyelim biz onlara kisaca, gidebilirsiniz.

biraz yurudukten sonra karsiniza escalatorlar, yuruyen merdivenler cikiyor. bu yuruyen merdivenler sohonun icinde asagidan yukariya dolasiyor! boylelikle yokus cikma motivasyonunuzu dusurmuyor. karakoyden galataya olan yokusun 3 katini yuruyen merdivenlerle ciktiginizi hayal edin mesela. iste yuruyen merdivenler















her insan en sevdigi yeri, mekani nasil anlatacagini bilemez ya, su an onu yasiyorum. nereden baslasam bilemedim. sohoda genelde cekik gozlerden cok sen ben gibi cekik olmayan gozler hakim. sehrin expatlari, expatlarin aileleri, sehri gezmeye gelmis turistlerle, italyan, alman, meksikan restoranlarla, kucuk kucuk butiklerle dolu bir yer. nisantasi ve galata karisimi.






bu siteden soho ve restoranlari ve hayati hakkinda daha fazla bilgi alabilirsiniz http://www.ilovesoho.hk/





hemen hemen hergun napip ne edip sohoya ugradik, o derece bagladi bizi kendine.
hongkongun diger yerlerine gore daha havali ama butce acisindan en luks restoran bizim midpoint ayarinda.



cin yemegi yemekten sikilmis olacagiz ki bir diger subesi new york olan gurme burgeri gorup kendimizi iceride bulduk. harika hamburgerleri, vegi burgerleri ve salatalari var. tavsiye edilir.


daha ileride health vegan coffee var. orada vegan ya da vegan olmayan kekler yiyebilir kahveler icebilirsiniz, sicacik bir yer.



yine sohoya yakin. (soho bunlarin solunda kaliyor) buyuklu kucuklu tapinaklar var, biz dragon year cin yeni yili nedeniyle biraz sansliydik tapinaklar torenlerde doluydu. sohoya en yakin ve en guzel man mo temple soyle.










4 .gun dragon year! cin yeni yili. sokaklar kipkirmizi yeni yili kutluyor. kowloon'da kutlamalar.


5.gun bu gun saat 6dan itibaren herkes yine kowloon sahil seridinde bekliyor. buyuk havai fisek gosterisi var diye. toplam 30 dakika suruyor ve gercekten cok guzel insan kitleniyor, buyuk kalabalik susuyor ve isil isil gokyuzunu izliyor. kowloon kiyisindan gorunen hongkong adasindaki gokdelenler isiklarini kapiyor isik gosterisini one cikarmak icin.


6. gun yeni yildan iki gun daha dogrusu isik gosterisinden sonraki gun adettenmis at yarisi oluyor. ben at yarisina hayvanlarla ilgili her turlu para kazanilan duruma karsi oldugum icin gitmek istemesem de israrlarla gitmek durumunda kaliyorum. 30 dakika sonra da terkediyoruz zaten.

sha tin bolgesinde bu yaris. burada mezarliklar ve buyuk bir tapinak oldugunu ogreniyoruz ve hemen oraya yoneliyoruz ardindan da yine bu mezarliklarin dibinde olan ikea. tatil gununde ikeaya gitmek gibi bir hata yaptik (cin ozel tasarimlari oldugunu duyduk ikeada, meraktan gittik) , siz yapmayin.

7.gun stanley! stanley, hong kong adasinin guneyinde kalan bir bolge.. sahil seridi. tatil yeri gibi bisi. guzel plajlarvar. burada da hongkong halkindan cok diger ulkelerden gelip de is vs durumlariyla ulkeye yerlesenler yasiyor.


huzurlu sakin bir yer. yazin gidilirse kesinlikle yuzulmeli. otobusle gidilip otobusle donulebiliyor centrala ama donuste ucurumlari asiyorsunuz, az sinir bozucu bir durum benim gibi yuksekten korkanlara







bu gunun aksaminda da hongkonga giden turistlerin olmazsa olmazi the peaki ziyaret ettik. daha onceki bi gunde de ziyaret ettik ama sis nedeniylebirsey goremedik.


peaki iki kere ziyaret etmis biri olarak tavsiyem.

sakin ama sakin tramvayla ziyaret etmeyin! tum turistler oraya geliyor ve bilet icin 2 saat, yok abarti olsun diye yazmiyorum, ne iki saat bekliyorsunuz o kuyrukta. sonra tramvay 10 dakika suruyor. sacma. centraldan otobuse biniyorsunuz geze geze peaktesiniz. sisli havada gitmeyin birsey gorunmuyor. zekice olan aksamustu gidip hava kararincayi da gormek.








x



8.gun cheung chau adasina ziyaret. centralden vapurla gidilebiliyor. eski cin adasi. restoranlar deniz urunleri uzerine servis yapiyorlar. rengarenk sandallar. eski evler. subatta yuzme sansimiz olmadi ama yazin gidenler yuzmeden gelmesin bence. bu arada centraldan iki vapur var bir normal bir de hizli olani. giderken normali bir saat surdu ama donuste hizli olan 35 dakikada vardi. arada 25 hongkong dollars fark var o da bizdeki 5 liraya denk geliyor.. simdi fotograflara bakinca keske bir kez daha gitseymisim bu adaya diyorum.

 




9. gun 8 gun boyunca deli gibi gezince 9. gun kowloonda sakin bir sekilde dolandik. sahil seridi sonunda movies streeti gorduk. bruce lee heykeli de orada.. gercekten manzara inanilmaz








10.gun cin turkiyeden vize istiyor sartlari ne tam olarak bilmiyorum ama gecmiste portekize bagli olan simdi de cinin adasi olan macau adasi hongkongdan vizesiz turist aliyor cine. biz de ogrenir ogrenmez ziyaret edelim dedik.

macauya cinin las vegasi deniyor. kumarhaneleriyle unlu. sokaklari asla ve asla cin gibi degil tamamen portekiz izleri goruyorsunuz her yerde.


buradaki carsida dim sum restorani var adi da cantonese restaurant. hem konforlu hem de dim sumlar taze yapilip geliyor masaniza. burada yemelisiniz ama asla ve asla tuvalete gitmemelisiniz!













11.gun kowloon parkinda tai chi yapanlari izledik. yaslilar gencler kadinlar erkekler tai chi yapiyorlar, birbirlerine ogretiyorlar.




12. gun hatira esya, hediyelik esya alisverisi aksamina da istanbul'a donus.


yemek icmek:


burada kesinlikle tavsiye ettiklerimi yayinlamak gerekirse.



  • kowloondaki alis veris merkezlerindeki sushi ve chinese restoranlar

  • sohodaki gurme burger**(yukarida da bahsettigim gibi hamburgerler, vegi burgerler, salatalar var)

  • sohodaki health coffee*** (vegan restoran)

  • sohodaki vivo restoran****(cok havali restoran:) makarnalar'salatalar starterlar sahane, bi de benim hep hatirlayacagim bir yer burasi)

  • tsim sha tsuideki club havana*** (kokteyller ve canli muzik harika. international bar, stajerler, ogrenciler, turistler)

  • tsim sha tsui'deki mes amis hemen hemen hergun bir koktely icin happy hours oluyor. international bar, stajerler, ogrenciler, turistler)
son olarak




  • modern sehir ve eski sehiri bir arada barindirdigi,


  • fiyatlari istanbul ayarinda oldugu,


  • filmlerde gordugumuz posh markalarin magazalarini ve ayni anda cep yakmayan harika alis veris firsatlarini icerdigi


  • ve turklerden vize istemedigi icin

hongkongku kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ediyorum..



(not- fotograflari azar azar ekliyorum)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder