27 Ağustos 2012

venedik, lido, murano, burano

170 tane kanalın ayırdığı şehir 118 tane adacık üzerine kurulu. Ulaşım kolay. Araçla geliyorsanız belediyenin park yerinde günlük 20 euro ödüyorsunuz iki gün kalacağız iki günlük ödeyelim dediğinizde veznedeki hanfendi "bir gün üstünü dönünce ödersiniz" diye saçma bir laf ediveriyor ve döndüğünüzde aa o da nesi kendisi orada yok. içinizden teşekkür teşekkür, teşekkürler deyip sinsi bir gülüşle aracınızı alıveriyorsunuz.
şehrin dibinde hava limanı var bu hava limanına da bağlı bir trenyolu, anladığınız gibi gitmeyi düşünüp de yol bulamayanı dövüyorlar.
Gitmeden önce vikipediden edindiğim bilgiye göre bu şehre araçla ulaşım olmadığından ve yiyecek içecek deniz yoluyla, tekneyle, botla, sandalla taşındığından italya'nın diğer kısmına göre daha pahalıydı ama bu arkadaşınız sizin için girdiği 6 restaurantda da  margarita pizzanın fiyatına baktı 5.5 euro be 16 euro arasında değişiyor  karışık salata ise 5 euro ile 8 euro arasından değişiyor. "e tabi her yer aynı olmaz kalite farkı" diyenlere bir çift sözüm var; restaurantların hepsi tertemiz ve gayet kaliteli, dünyanın en popüler şehrine restaurant açıyorsun kaliteden kısmak gibi bir riske neden giresin ki? sadece "bana ne deniz kıyısında yemek istiyorum ben"  diye tutturursanız siz bilirsiniz ama pahalı bir ortam olduğu yalan.
Biz merkez de değil de Lido Adası'nda kalmaya karar verdik çünkü burada güzel bir plaj olduğunu öğrendik ve yüzmeli Venedik tatili hiç de  fena olmaz dedik. Lido'da play giriş ücreti yok 2 kahve, 1lolipop ve 1 fanta 8 euro:)) şaka gibi.
ulaşımsa üsküdardan vapurla kadıköy gibi düşünün. taşımacılık yapan firmalar sırayla bir adadan diğerine uğrayarak ilerliyor. kaldığımız cumartesi akşamı sokak festivali vardı Lido'da. harika müzik yapan gruplara denk geldik. Gitmek isteyenler ağustostaki bu festivalleri denk getirebilirer.
Ha bu arada ulaşım demişken kesinlikle ve kesinlikle Venedik'e gidecek olan insana ilk önerim venedik ulaşım kartı alması olur.hello venezia diye bir kart  3 günlük sınırsız kart 18 euro. (ne çok paracı bir gönderi oldu bu sefer bu :)
kart için ayrıntılı bilgi şurada http://www.hellovenezia.com/


görünmesi gereken yerler şöyle:
*Grand Kanal: 4 km uzzunluğunda olan bu kanlada ulaşım vaperottolar ve gondollarla sağlanıyor. Kanalın etrafı barok ve gotik yapılarla çevrilmiş. Burada yüzenlere para cezası varöış haberiniz olsun:)

*Rialto Köprüsü: Grad Kanalın üstüne yer alıyor ve San Marco  ile San Polo'yu ikiye bölüyor. Üzerinden kanalı izlemek müthiş

*San Marco Meydanı: Napolyon burası için avrupa'nın en güzel şenlik alanı demiş. ben bilmem beyim bilir.
eskiden bu meydan çoğu şair, yazar tarafından  ziyaret edilirmiş. şaka. neden ziyaret etsinler seviyorlarmış oradaki kahvehanelerde takılıyorlarmış.
başka  söyleyebileceğim gondol turları sabah ve akşam olduğundan 20 euro daha pahalı ama pazarlıkla indirebiliyorsunuz;)
venedikte fotoğraf çekmekten pek zevk alamadım ben. temiz kadraj yok.işte gondol geliyor çekeyim diyorsunuz kadraja başka bişey daha giriyor o çıksın derken sizin gondol yok oluveriyor. hoş değildi. bir de bende şöyle bir mentalite var ve üstesinden nasıl gelebilirim bilemiyorum. diyorlar ya on tane uzun pozlamacı gidiyor aynı taşı çekiyor hiç de öyle birbiriinden farklı izlenesi fotoğraflar olmuyor aynı yemeği farklı sununlarla önümüze koyuyorlar.farklı heyecan bi yenilik yok. aynı su aynı taş. venedikle ilgili de en güzel fotoğraflar çekilmiş  istediğim ve motive olduğum zaman iyi fotoğraf çektiğime inanıyorum ama harika fotoğraflar çekilmiş ne aynısını taklit edesim vardı ne de daha iyisini çekmek gibi bir iddiam. tatil fotoğrafları işte bizimkiler heh.


























bu helö venetzia kartınızla Murano ve Buranoya da gitmelisiniz.  önce murano geliyor adaya her 20 dakikada bir vapur var  ve daha sonra burano. Murano cam işçiliğiyle ünlü Burano ise renkli evleriyle bir gününüzü bu  iki adayı görmeye ayırabilirsiniz. hatta camla çok ilgilenmiyorsaız çıkarın Murano'yu yarım gün verin sadece Burano'ya (aslında yarım gün bile değil 2 saat, bir carsisi var  o kadar)


















1 yorum: